Interview: Hondenopleidingscentrum De Eendracht Menen

Published by Emilie Baert on

Hondenopleidingscentrum De Eendracht in Menen verzorgt al sinds 1961 opleidingen en trainingen voor zowel puppy’s als volwassen honden en uiteraard, hun baasje šŸ˜‰
Zij voorzien aparte puppy klassen en trainingen in gehoorzaamheid, maar ook specifieke sporten, waarover je meer leest in dit interview. Wij zijn inmiddels trotse sponsor tijdens hun talloze nationale en internationale wedstrijden.

Is er een bepaalde sport of tak waarin jullie zich doorheen de jaren hebben gespecialiseerd?

Gehoorzaamheid, Belgische ring, Mondioring en Socialisering zijn onderdelen waar wij zeer sterk in zijn. Tijdens deze lessen worden de honden uiteraard ingedeeld per leeftijd. Zo hebben we onder andere voor Gehoorzaamheid de puppyklas – basis zoals leren spelen, zitten, aangelijnd volgen, pootje, algemene socialisatie en gewenning, … – en volwassen klassen, waarin andere aspecten aangehaald worden zoals verdere algemene socialisatie, apporteren, blijf, aan de voet volgen, zit voor, zit naast, … Deze klassen worden dan ook nog eens opgedeeld per niveau.

Belgische ring is een sport die onderverdeeld wordt in drie hoofdgroepen, namelijk gehoorzaamheids- en springoefeningen en pakwerk en bestaat uit drie categorieƫn. Het verschil in de categoriƫn ligt enkel in het bijwerk. Zo mogen er bijvoorbeeld in categorie III geen voorwerpen gebruikt worden om de hond af te leiden tijdens de aanval. In categorie II en I mag dit wel, met een verschillende moeilijkheidsgraad, zolang het de hond niet kwetst uiteraard.

Mondioring bestaat uit een reeks oefeningen die door de hond en zijn baas worden uitgevoerd in de categorieƫn gehoorzaamheid, behendigheid (sprongen) en bescherming. Tijdens de gehoorzaamheidsoefeningen ligt de nadruk op controle ondanks afleiding. De sprongen testen de structuur en bereidheid van de hond en de beschermingsfase vereist dat de hond onder een goed appƩl staat en een grote mate van gehoorzaamheid heeft.

Is er een bepaald ras, of misschien meerdere rassen, waar jullie meer ervaring mee hebben?

Alle rassen zijn welkom, liefst vanaf puppy.

Voor wat kunnen (nieuwe) hondeneigenaren bij jullie terecht?

Voornamelijk socialisering van de hond vinden wij een zeer belangrijk aspect en nodigen wij graag hondeneigenaren van puppy’s, maar ook herplaatsers voor uit. Zij hebben vaak een rugzakje wat voor problemen kan zorgen en wij helpen mens en hond daar maar al te graag mee. Ik denk dat iedereen wel begrijpt hoe belangrijk een sociale hond is en dit in verschillende situaties. Dit is iets waar wij met alle instructeurs samen naar streven en hoog in het vaandel dragen.

Wat is de gouden tip die jullie meegeven aan mensen die hun hond iets nieuws willen leren / samen willen sporten?

Regelmaat in training en consequentie in opleiding. Zoals wij vaak op school te horen kregen ‘herhaling, herhaling herhaling’. Zo leert een mens gemakkelijker, maar ook een hond. Een paar keer in de maand iets trainen zal veelal niet hetzelfde effect geven als bijvoorbeeld een wekelijkse training. Dit voor zowel specifieke sporten als basiscommando’s. Bij basiscommando’s zijn wij zelfs voorstander van dagelijks een paar minuutjes te oefenen. Je zal zien dat je hond iets veel sneller zal oppikken en dat jullie band ook zal groeien. Daarnaast mag je de consequentie uiteraard niet vergeten. Wil je bijvoorbeeld liever niet dat je pup enthousiast tegen je opspringt bij thuiskomst, wees hier dan ook van in het begin duidelijk in door het nooit toe te laten, niet de ene keer wel en de andere keer niet. Straf hierin niet, maar beloon bij goed gedrag. Jullie vertrouwensband moet immers sterker worden.

10%

korting, speciaal voor jou šŸŽ

Schrijf je in om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze laatste producten en aanbiedingen!

We sturen je geen spam! .
* Korting niet geldig op het Rex Specs assortiment.

×