Interview: Dobermanns & Miniatuur Pinschers van ‘t Duinezicht

Published by Emilie Baert on

Hike Dogs werkt samen met Dobermann en Miniatuur Pinscher kennel van ‘t Duinezicht in Bredene, opgericht door Yvan en Martine. Één tot twee keer per jaar fokken ze een nestje. De pups worden in huis geboren en groeien op binnen het gezin. Er wordt gefokt volgens de regels van de koninklijke maatschappij Sint Hubertus en de F.C.I., zo wordt er gestreven naar gezonde, raszuivere pups.
De pups verlaten het nest met een Europees paspoort, zijn meerdere keren ontwormt en hebben de puppy vaccinatie gehad tijdens hun onderzoek door de dierenarts. Elke pup krijgt een chip waarmee hij kan worden geïdentificeerd en er wordt van elke pup een DNA staal genomen. In dit interview laten we graag kort kennismaken.

Warre van ‘t Duinezicht @ 6 mnd. V: Tahi-Reme Tyrion. M: Qetesh van ‘t Duinezicht.

Hoe is je liefde voor de Dobermann en Miniatuur Pinscher ontstaan?

De dobermann liefde had ik voor het eerst toen ik met mijn eerste hond, een Ierse Setter, op de hondenschool training volgde. Ik zag daar een man met twee dobermanns en ik was totaal verliefd op dit ras.

De Miniatuur Pinscher ben ik mee begonnen omdat in België de laatste fokker van dit ras was gestopt en voor mij een uitdaging was om deze kleine dobermann terug in België op de kaart te zetten.

Oma Kiki van ‘t Duinezicht @ 13 jaar, samen met kleindochter Wonka van ‘t Duinezicht @ 11 maand.

Wanneer werd de fokkerij opgericht en wat zijn de kwaliteiten?

Ik heb mijn eerste nestje dobermanns gefokt in 1990. De kwaliteiten van onze dobermanns zijn dat ze sociaal en zacht van karakter zijn.

Waarmee dien je rekening te houden als toekomstige eigenaar van deze rassen?

Mensen die 8 uur per dag gaan werken krijgen van mij geen dobermann. Een dobermann is te aanhankelijk en kan moeilijk 8u alleen blijven. Het is een temperamentvol ras, vol energie en eigenzinnigheid. De honden dienen echter wel goed gesocialiseerd en getraind te worden. Met de juiste aandacht zijn ze uiterst loyaal en heb je een trouwe vriend aan ze. Ze zijn niet graag alleen en hebben veel contact nodig.

Wanneer dobermanns slechts met één eigenaar opgroeien en weinig contact hebben met andere honden, kunnen ze zich minder goed aan anderen hechten en zullen moeilijker in het contact zijn. Leer dobermanns dit aan als ze nog jong zijn, hierdoor groeien ze sociaal op en zijn ze stukken makkelijker in de omgang.

Dobermanns hebben veel beweging nodig, minimaal 1 uur per dag. Hierdoor blijven de honden fit en gezond en gaan ze zich minder snel vervelen. Ze hebben van nature aanleg om gespierd te worden. Hiervoor is echter wel de juiste voeding en beweging nodig. Zorg ervoor dat ze regelmatig lekker kunnen rennen of een stevige wandeling kunnen maken. Ook spelen de honden graag en houden ze van trekspelletjes en spelen met een bal.

Voor wie is een dobermann of miniatuur pinscher geschikt?

Voor eigenaars die correct zijn in de opvoeding en ervaring hebben met honden. Jonge sportieve eigenaars zijn het meest geschikt voor een dobermann.

De miniatuur pinscher is zowel voor jong als oud de perfecte hond, mits de correcte opvoeding.

Heb je een leuke anekdote doorheen je ervaringen?

30 jaar geleden was ik 2 jaar bewakingsagent met mijn honden. Ik had toen 3 dobermanns en eentje ervan was mee op patrouille op de dijk in Blankenberge in de nacht. We waren altijd met twee agenten met elk een hond. Op zekere nacht werd er ingebroken en wij hadden de dieven op heterdaad betrapt. Omdat we de honden nooit los mochten laten had ik mijn dobermann voor een van de inbrekers laten bewaken. De andere inbreker liep weg en mijn collega had een Duitse herder maar die liet de inbreker lopen. Toen was ik zo fier op mijn dobermann.

Leuk weetje over de herkomst van deze rassen?

De Dobermann komt oorspronkelijk uit Duitsland en werd voor het eerst gefokt rond 1900, toen met name als waakhond. Hij dankt zijn naam aan de Duitser Louis Dobermann, de man die het eerst met het ras kwam. Louis Dobermann wilde graag een hond voor extra bescherming. Naast dat de hond uitstekend geschikt was om te waken, was de hond ook een loyale vriend en metgezel tijdens het werk.

Tegenwoordig wordt de Dobermann niet meer als waakhond gebruikt, maar eerder als de ideale familie hond. Daarnaast zijn dobermanns ook geschikt als therapiehonden en zijn ze onder vele hondeneigenaren geliefd.

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Schrijf je in om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze laatste producten en aanbiedingen!

We sturen je geen spam! .
* Korting niet geldig op het Rex Specs assortiment.

×