Interview: Hilde Mertens

Published by hikedogs on

Fervent mountainbikester en hondenliefhebster Hilde Mertens heeft het geluk haar beide passies te kunnen combineren in de sport bikejöring. Samen met haar honden Pajtas en Spike heeft ze reeds talloze (inter)nationale wedstrijden gelopen en gefietst met diverse podiumplaatsen en vooral zeer veel voldoening van haar honden als beloning. Leer Hilde beter kennen met ons persoonlijk interview.

Hoe ben je in de hondensport terecht gekomen?

We hebben steeds al honden gehad waarbij de eerste een labrador retriever, Thor 14 jaar geworden is. Daarna is Pajtas onze Vizsla er gekomen waarmee mijn man de eerste jaren actief was in de jachtopleiding. Toen hij drie was in 2017 ben ik toevallig tijdens het mtb’en een wedstrijd canicross en bikejöring gepasseerd en toen waren we vertrokken. Van het één kwam het ander en al snel rolden we in het wedstrijdcircuit bij de Vlaamse en de Belgische canicross federatie. Daar reed ik met Pajtas de lange afstand bikejöring en de korte afstand canicross.

Waardoor heeft bikejöring jouw voorkeur t.o.v. canicross of stepping?

Al heel veel jaren was ik actief op de mtb. Vooral de technische parcours liggen mij veel beter dan de lange afstanden en mijn fiets en ikzelf waren al één. Het was dan ook evident dat mijn zin voor bikejöring zeer groot was. Daar waar ik wat op mijn honger bleef zitten met Pajtas voor de fiets, een pure jachthond die ervan houdt om met z’n neus te werken, is er dan drie jaar geleden nog een tweede hond bij gekomen, Spike een ESD. De combinatie van zijn focus, snelheid, de zin om te rennen en alles te geven voor mij heeft ons tot een veel hoger niveau gebracht in deze sport. Het plezier om bikejöring samen met Spike te kunnen doen geeft de nodige uitdaging om er elke keer weer het beste van te maken. Samen een team vormen met je trouwe viervoeter en groeien tot een volledig wederzijds vertrouwen in mekaar maakt dat dit een zeer bijzondere sport is. Niet alleen bijzonder maar ook een zeer complete sport. Je materiaal, je hond en jezelf moeten steeds in topconditie zijn. Het zijn radartjes die elk op zich perfect moeten functioneren zodat alles gesmeerd blijft lopen.

Waarom kies je voor onze Fitminvoeding voor je sporthonden en honden op rust?

Zowel Pajtas (bijna 8) als Spike (3) doen het heel goed met de Fitmin voeding. Ze hebben een stralende vacht, een grotere speelsheid en ze vinden het lekker. Ik was vooral voor Spike op zoek naar een goede voeding wat samenstelling betreft en ik denk deze nu gevonden te hebben in de Fitmin voeding. Samen met tips van ervaringsdeskundigen over hoe en wanneer voeren en laten drinken m.b.t. trainingen en wedstrijden is de Fitminvoeding het puntje op de i. Daar waar hij eerder nogal eens problemen vertoonde bij de vertering van andere voeding en dit vooral bij diepe inspanning, is dit sinds het geven van Fitmin niet meer het geval. Ook prijs/kwaliteit scoren ze zeer goed. Hun 21 jarenlange traditie en ervaring met de productie van voeding voor hun eigen honden in samenwerking met voedingsspecialisten, atleten, … maken dat ik erin geloof dat ze weten waarmee ze bezig zijn.

Wat is voor jou de mooiste prestatie, wedstrijd, anekdote, … die je bijblijft?

Elke wedstrijd op zich in binnen- en buitenland heeft wel iets waarover wat te vertellen valt. Vaak behalen we ook wel een podiumplaats, maar de allermooiste was dit jaar eind april nl. het WK in Pledran (Fr.) waar we Vice-Wereldkampioen zijn geworden in de categorie bikejöring Woman V2. Het was voor mij de eerste keer dat ik deelnam aan zo’n groots evenement. Na de eerste wedstrijddag stonden we op een mooie tweede plaats. De tweede dag kwam Murphy wat roet in het eten gooien door me 30 minuten voor mijn start een lekke band te bezorgen met een glasscherf en een afgevallen ketting. Maar ondanks deze pech hebben we toch onze tweede plaats kunnen behouden en een zilveren medaille in de wacht gesleept. De voldoening was dan ook heel groot en de motivatie om als team samen met Spike verder te trainen heeft hierdoor een nog grotere boost gekregen. Het was een fantastische, zeer spannende ervaring waar ik nog steeds van nageniet.

Heb je enige tips voor (beginnende) hondensporters?

Vragen durven stellen aan de meer ervaren sporters over het hoe, wat, waarom, … m.b.t. alles wat met deze sport te maken heeft. De trainingen langzaam opbouwen, niets forceren wel observeren en aanvoelen in welke ‘mood’ je hond zich voelt. Maar vooral genieten van het feit dat je dit samen doet met je hond als één team.

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Schrijf je in om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze laatste producten en aanbiedingen!

We sturen je geen spam! .
* Korting niet geldig op het Rex Specs assortiment.

×