Help je hond door de ruiperiode heen

Published by hikedogs on

De ruiperiode. Of je het nu leuk vindt of niet, we moeten er als hondeneigenaar allemaal doorheen. Je kan deze periode voor jezelf en vooral ook voor je hond natuurlijk een stuk aangenamer maken.
Dit enerzijds door een correcte vachtverzorging toe te passen als je hond steeds gezonde en kwalitatieve voeding te geven, hierdoor zal zijn natuurlijke weerstand hoog zijn en dus ook de huid en vachtontwikkeling.

Wat is de rui

De rui is een natuurlijk proces bij de hond en bij alle dieren met een vacht of veren.
Het is een fenomeen die 2 keer per jaar plaats vind, dit bij de overgang naar de zomer (april-mei) en naar de winter (oktober-november). Afhankelijk van de hond en zijn gezondheidsfactor duren deze rui-periodes 3 tot 6 weken.

Ruien is niet zomaar vacht afwerpen, want de vacht veranderd als het ware zodat de je hond zich kan aanpassen aan de temperatuur en het (zon)licht. Tijdens de lenterui zal de hond zijn dikke isolerende wintervacht wisselen voor een lichtere en ademende zomervacht omdat deze in tegenstelling tot de wintervacht geen (of minder) isolerende functie nodig heeft.

De rui is ook afhankelijk van het licht, want veel zonlicht betekend ook meer warmte, de rui zal hieraan dus ook onderhevig zijn, veel kunstmatig licht kan de rui dus verstoren.

Voeding

De gezondheid van je hond hangt natuurlijk ook af van de voedingsstoffen die hij binnenkrijgt. Met kwalitatieve voeding en de juiste voedingssupplementen kan je zijn gezondheid optimaal houden met als gevolg dat de kwaliteit van de nieuwe vacht en huid zal verbeteren.

Vaak zijn deze gebaseerd op omega-3 en omega-6 vetzuren. Door voldoende van deze zuren binnen te krijgen zal natuurlijke rui vlotter verlopen.

Onze Fitmin voeding bevat steeds een evenwichtige concentratie van omega-3 en -6 voor een gezonde huid en vacht. Als supplement raden we tijdens de ruiperiode de Fitmin dog Purity Salmon Oil en Fitmin dog purity Coat & Skin aan, deze beide zijn specifiek ontwikkeld om de huid en vacht te verzorgen, ondersteunen en te boosten.

Vachtverzorging

De vachtverzorging vraagt tijdens deze periode wat extra aandacht.

Borstel je hond elke dag om de loszittende haren gecontroleerd te verwijderen en het ruiproces te stimuleren. Gebruik hiervoor een goede borstel die tot in de ondervacht van je hond reikt, met een gewone borstel is de kans namelijk groot dat je de nieuwe vacht mee zal uitborstelen waardoor de vacht het harder te verduren krijgt.

Verwijder hierna extra loszittende haren die zijn achtergebleven door over de vacht te wrijven met een vochtige doek, dit zal ook de statische lading van de vacht wegnemen die opgetreden is door het borstelen waardoor loszittende haren nadien beter in de vacht blijven hangen tot de volgende borstelbeurt.

Daarnaast kan je je hond ook om de twee weken wassen met een goede hondenshampoo, (bv: Fitmin Shampoo Sensitive) dit om de oude haren los te weken. Spoel nadien goed uit en doorkam nogmaals licht tijdens het drogen met een haardroger (zachte stand) of een vacht blazer.

Geniet van je verse, frisse en zachte hond!

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Schrijf je in om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze laatste producten en aanbiedingen!

We sturen je geen spam! .
* Korting niet geldig op het Rex Specs assortiment.

Categories: Verzorging

×