Eerste hulp bij… Oververhitting

Published by hikedogs on

Hopelijk is jouw hond nog nooit oververhit of uitgedroogd geraakt!
De zomer is volop aan de gang, graag geven we je enkele tips om het voor je lieve hond(en) aangenaam te houden.

De zwoele hitte doet niet alleen mensen maar ook onze honden puffen. De hele dag toegang tot vers water is vanzelfsprekend, maar velen weten niet hoe ze hun hond moeten verzorgen bij oververhitting, uitdroging of zelfs hitteberoerte. We adviseren je hoe je dit kan voorkomen en geven je de beste methodes om je hond af te koelen.


Koelsysteem

Alhoewel wij genoeg mogelijkheden hebben om ons af te koelen, hebben onze honden het niet zo makkelijk. In tegenstelling tot mensen hebben zij niet zo’n efficiënt koelsysteem, ze zweten niet. Ze hebben alleen zweetklieren op hun pootjes, maar hun rol in verkoeling is verwaarloosbaar. Ze koelen zichzelf het meest af door hun aders op hun poten te vergroten en door te ventileren via de tong en mond. Deze methode is echter niet zo efficiënt als zweten, waardoor ze sneller oververhit raken.

Suunto, Evi Geets


Enkele basisregels

De basisregel om hoge temperaturen zo aangenaam mogelijk te maken voor honden, is bijvoorbeeld het vermijden van oververhitte plekken en ze nooit in een gesloten auto of zonder toegang tot vers water achterlaten. Vooral de auto is erg gevaarlijk op warme dagen. Het warmt er in zeer korte tijd heel snel op waardoor er zuurstofgebrek in de auto ontstaat, zelfs in de schaduw of met het raam op een kiertje.


Symptomen

Als je versnelde ademhaling en hartkloppingen, schaduw zoekend, staan of liggen met gekruiste poten, nervositeit, droge slijmvliezen en neus of soms een donkere of paarse tong waarneemt, zijn dit hoogstwaarschijnlijk symptomen van oververhitting.

Het is belangrijk om kalm te blijven en niet koste wat kost te je hond ineens extreem proberen af te koelen. Daarmee zou je nog meer schade kunnen aanbrengen. De snelle afkoeling van het lichaam kan ervoor zorgen dat het hart- en vaatstelsel instort.


Wat te doen bij oververhitting

Als je hond oververhit is, begin dan rustig af te koelen door eerst langzaam de zolen en binnendijen te verfrissen met fris water en laat hem drinken in kleine doses. Dit is de beste EHBO bij oververhitting, voor verdere stappen neem je altijd contact op met je dierenarts.

Sommige honden zijn vatbaarder voor oververhitting dan andere. Dit komt vooral door hun vacht. Naakthonden zijn het meest gevoelig voor zonnebrand, gevolgd door kortharige en lichtgekleurde rassen zoals beagles, dalmatiërs en whippets en rassen met leverkleurige neuzen zoals Australische herders of Hongaarse jachthonden.

Fitmin


Wollig of scheren?

Veel mensen vinden dat langharige honden voor de zomer getrimd moeten worden en wat misschien een hulp en opluchting lijkt, kan in werkelijkheid meer een last zijn. Door je hond voor de zomer te scheren, ontneem je hem zijn natuurlijke bescherming. Met name eigenaars van honden met een witte vacht en roze huid moeten dit vermijden, aangezien deze honden nog meer vatbaar zijn voor brandwonden. De natuurlijke lengte van de vacht speelt een belangrijke rol in de thermoregulatie in zowel de winter als de zomer.


Wat verkiest je hond zelf?

Geniet van deze warme zomerdagen en neem je lieve viervoetertje(s) gerust mee, maar enkel wanneer het ook leuk is voor hen. Dit betekent dat de uitstap schaduwrijk en met toegang tot vers water en eventueel zwemmogelijkheid moet zijn. Veel hondjes blijven liever thuis in de koelte, dan dat ze mee moeten op daguitstap in de hitte.

Fitmin

Tekst door Fitmin & Kateřina Franková, Dierenarts en Fitmin ambassadeur

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Schrijf je in om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze laatste producten en aanbiedingen!

We sturen je geen spam! .
* Korting niet geldig op het Rex Specs assortiment.

Categories: Verzorging

×