Bench training, doen of niet?

Published by hikedogs on

Veel mensen vragen zich af of ze hun nieuwe puppy of hond moet laten wennen aan het verblijven in een bench. Vaak vind men het zielig om hun lieve viervoeter “op te sluiten” in een kooi, maar… met de juiste benchtraining verhoog je het het comfort voor jouw hond.
Met deze blog willen we jou informatie en tips bezorgen zodat je hier correct mee aan de slag kunt.

Overzicht:

  1. Waarom Bench training
  2. Types benches en hun correcte toepassing
  3. Bench training correct uitvoeren
  4. Problemen met de bench (janken,…)

1. Waarom Bench training

Een bench kan voor jouw hond meerdere voordelen opleveren. Voor een puppy kan dit het nest simuleren, doordat hij omringd en ingesloten is zal dit een knus en veilig gevoel geven waardoor de puppy voldoende kan rusten. Dit is ook ze voor volwassen en senior honden, deze hebben ook nood aan een eigen en veilige rustplaats voor de momenten dat ze even met rust gelaten willen worden.

Het spreekt dus voor zich dat je de bench correct moet introduceren en niet als een strafkamp of -plaats mag gebruiken, waardoor je hond dit als een negatieve omgeving ziet.

Vooraleer we van start gaan, is het belangrijk om te weten dat je hond enige tijd nodig heeft om te wennen aan de bench indien dit niet vanuit het nest gebeurd is. Dit kan dus al snel meerdere dagen tot enkele weken duren vooraleer de hond zich volledig veilig voelt.

Correcte bench training zal er voor zorgen dat jouw hond zich op elke plaats veilig voelt, bv in de wagen, bij een verblijf bij de dierenarts, hondenhotel,…

2. Types benches en hun correcte toepassing

Net zoals wiegjes voor baby’s zijn er voor honden ook verschillende benches, zo zijn er houten, stoffen en metalen benches. Belangrijk is dat er voor de huisbench gekozen wordt voor een stevige bench.

Wij raden wij steeds af om hiervoor een “reisbench” te gebruiken. Een reisbench is een bench die gemakkelijk op te plooien en te transporteren is zoals een stoffen of een metalen draadbench.
Voornamelijk deze laatste kan een gevaar opleveren wanneer de hond tracht uit te breken en hij vast komt te zitten tussen de draadpanelen met verstikking als gevolg.

Een veilige omgeving start dus met een veilige en stevige bench, een vaste aluminium bench is hiervoor dus aangeraden. Deze bestaan in standaardformaten en kunnen ook op maat gemaakt worden.

Stoffen bench

Een stoffen bench is enkel en alleen geschikt als tijdelijke oplossing of als transportbench in de wagen.
Gezien het zachte materiaal, kan de hond deze makkelijk beschadigen en stukken van inslikken met alle gevolgen van dien, een stoffen bench dient dus steeds onder toezicht gebruikt te worden.

Draadbench

Net zoals een stoffen bench, is een draadbench eveneens een tijdelijke oplossing als transport of gebruik op verplaatsing. Deze zijn makkelijk te transporteren omdat ze kunnen samenvouwen, dit is tegelijk ook de reden waarom deze benches gevaarlijk kunnen zijn wanneer de hond er zonder toezicht in geplaatst wordt. De hond kan de bench namelijk verplooien om er zo trachten uit te kruipen met mogelijke verstikking tot gevolgg.

Houten bench

Een houten bench is een esthetisch mooiere uitvoering van een aluminium bench. De hond kan deze niet verbuigen/verplooien waardoor deze bench per definitie wel veilig is om hem in alleen te laten. Hou er echter wel rekening mee dat deze voor sommige honden niet geschikt is gezien ze kunnen krabben en bijten aan het hout en zo toch beschadigingen aanbrengen. Het gebruik van een houten bench is dus afhankelijk van het karakter van jouw hond.

Aluminium bench

Een aluminium bench is met uitstek de beste en veiligste bench die je voor je hond kan aanschaffen. Zowel als huisbench als in de wagen, is de aluminium bench de stevigste en veiligste om voor elk type hond.
Deze benches zijn verkrijgbaar in standaard formaten en uitvoeringen en kunnen ook op maat gemaakt worden volgens de gewenste afmetingen.

Welk formaat bench?

Er zijn talloze uitvoeringen en varianten van benches, maar welke afmeting is nu de beste?
De bench dient eigenlijk mee te groeien met de hond, net zoals een wieg voor een baby een junior bed wordt en vervolgens een bed voor een volwassen persoon.

Indien je je wil beperken tot het aankopen van 1 bench, dan dien je te kijken naar de de grootte van de volwassen hond. Deze moet kunnen liggen, rechtstaan en zich gemakkelijk omdraaien in de bench.

Hou er dan wel rekening mee dat de bench bij aankoop voor je puppy of junior veel te groot is. Het gevolg hiervan is dat ze hun behoefte gaan doen in de bench gezien deze toch ruim genoeg is om er niet “in te liggen.
De ruimte verkleinen kan je eenvoudig doen door er een kartonnen doos of houten/aluminium wandje in te plaatsen die je makkelijk van verstellen of verplaatsen, zo zorg je ervoor dat de bench kan meegroeien met je hond.

3. Bench training correct uitvoeren

De eerste stapjes om de bench aan te leren, is te zorgen dat je hond de bench leuk en interessant vind.
Een puppy kan je eerst van tevoren moe maken, indien hij wil slapen kan je hem dan in de bench leggen en hem even in slaap aaien. Laat hierbij zeker nog het deurtje open, wanneer hij terug wakker wordt kan je er terug gaan bijzitten, zo zal hij merken dat wanneer hij in de bench slaapt, je altijd terug komt.

De bench kan je ook aanleren als spel of eetplaats, doe dit door er een koekje in te leggen of gooien zodat je hond deze in de bench moet gaan zoeken. Hierdoor zullen ze op eigen initiatief in de bench lopen en ervaren ze de bench als een leuke plaats.

Ook het voeren en eten van snacks kan je in de bench laten gebeuren, wederom zal je hond de bench als een leuke plaatst zien gezien hij hier beloond wordt met eten en snoepjes. Doe dit gedurende de eerste dagen steeds met het deurtje open, de bench lijkt misschien reeds een leuke plaatst, maar het is nog niet zijn nestje of veilige rustplaats.
Tijdens het geven van de voeding of snacks is het ook aangewezen om het woord “bench” te gebruiken,
zo zal je hond het woord bench correct associëren waardoor hij later op commando in de bench zal gaan.

Eenmaal je merkt dat je hond zich rustig en veilig voelt in de bench (blijft in de bench met voeding / kluifjes / koekjes) kan je stilaan starten met het sluiten van de deur.
Het sluiten van de deur neemt op zijn tijd ook weer enige tijd in beslag, sluit dus niet meteen de deur om de ruimte te verlaten, hierdoor zal de hond angstig worden.

Aangeraden is om de het deurtje te sluiten wanneer de hond aan het eten is of wanneer hij geniet van een snack of kluifje, sluit het deurtje en blijf erbij zitten totdat hij klaar is, dan kan je het deurtje terug openen. Herhaal dit ook telkens en laat het deurtje steeds iets langer gesloten nadat hij gedaan heeft met eten of snacken.

Eenmaal dit lukt kan je de volgende stap in de bench training nemen, namelijk het verlaten van de ruimte.
Doe dit in het begin steeds met korte periodes en bouw dit op ( 30 seconden, 1 minuut, 5 minuten, enz..).
Let erop dat je hierin ook niet te snel gaat, wanneer je pup of hond jankt dien je dus enkele stappen terug te zetten om de training te hervatten.

Wanneer het lukt om je hond een 30-tal minuten in de bench te laten, kan je de training verder te zetten door de woning even te verlaten. Net zoals het sluiten van de deur en het verlaten van de ruimte dien je ook dit stelselmatig op te bouwen, want je hond zal weten dat je niet meer in de woning bent en dient hier dus ook aan te wennen.

4. Problemen met de bench

Tijdens het bench trainen is het mogelijk dat er problemen optreden zoals janken, krabben aan de bench…

Wanneer je puppy jankt in de bench kan dit meerdere oorzaken hebben, ofwel voelt hij zich niet veilig, ofwel geeft hij aan dat hij zijn behoefte moet doen. Belangrijk is om hier op de signalen te letten die je hond geeft wanneer hij zijn behoefte wil doen zodat je dit kan herkennen.

Zoals eerder vermeld is het waarschijnlijk dat je hond jankt tijdens de bench training omdat je te snel gaat met het sluiten van de deur of verlaten van de ruimte/woonst. Neem enkele stappen terug en bouw de periodes opnieuw op. Maak van de bench opnieuw een spel en verstop eten of koekjes in de bench wanneer hij het niet ziet, zo zal hij spontaan de bench gaan onderzoeken.

Wanneer je hond begint te krabben of bijten in de bench is dit een duidelijk signaal dat hij zich opgesloten en angstig voelt, laat hem dan ook meteen vrij en laat hem even een dagje bekomen van zijn negatieve ervaring. Hierna is het belangrijk om de positieve band met de bench terug op te bouwen, dit door spel, voeding en beloningen in de bench te geven. Tracht hierbij ook de hond eerst moe te maken door er mee te spelen / lopen of denkspelletjes uit te voeren waardoor de hond vermoeid is, dit zal hem afleiden van het feit dat hij in de bench aanwezig is.

Onthoud vooral: bench training moet leuk en speels blijven, dit vraagt veel geduld en wordt vooral niet kwaad op je hond wanneer het even te veel wordt voor hem en neem rustig een stapje terug. Straf hem nooit voor iets wat voor hem eng en ongekend is, maar reageer stimulerend en motiverend en toon dat je hem steunt!

Heb je nog vragen omtrent bench training? Contacteer ons dan gerust we staan je graag te hulp!

[alg_back_button label=”Terug”]

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Schrijf je in om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze laatste producten en aanbiedingen!

We sturen je geen spam! .
* Korting niet geldig op het Rex Specs assortiment.

Categories: Training

×