Analytische ingrediënten, wat zijn dat?

Published by hikedogs on

Je leest van alles op de ingrediëntenlijst van voeding en snacks, maar wat houden die analytische ingrediënten nu eigenlijk juist in? Graag geven wij even een toelichting van de specifieke bestanddelen die je in onze voeding en snacks terugvindt.

Ruw Eiwit

Ruw eiwit verwijst naar het eiwitgehalte zonder onderscheid te maken tusse dierlijke en plantaardige eiwitten.

Ruwe Celstof

Tot de ruwe vezels behoren bijvoorbeeld gedroogde bietenpulp en insuline. Deze niet-oplosbare voedingsvezels zijn zeer belangrijk om de motorische functie van maag en darmen te stimuleren en een gezonde spijsvertering te bevorderen.

Ruw Vet

Ruw vet omvat alle vetten die in het voer zitten, zowel de plantaardige als dierlijke.

Ruwe As

Ruw as is hondenvoer dat zo sterk verhit wordt dat het verbrand. Hierdoor blijven de onbrandbare bestanddelen achter, deze bestaan voornamelijk uit mineralen.

De afzonderlijke waarden van de verschillende bestanddelen kunnen erg uiteenlopen, afhankelijk van de behoefte van je hond. Een puppy of drachtig teefje heeft bijvoorbeeld meer eiwitten en energie nodig dan een volwassen hond, net zoals sporthonden ook andere voedingsstoffen nodig hebben. Kleine hondenrassen hebben over het algemeen een hoger energiemetabolisme dan grote rassen, waardoor hun voeding ook meer eiwitten en vetten moet bevatten.

Calcium

Calcium is nodig om te groeien en versterkt de botten en tanden. Wat velen niet weten is dat het ook belangrijk is voor de werking van de spieren en het hart. De hoeveelheid calcium is hierbij erg belangrijk, nergens waar een ‘te’ voor staat is namelijk goed.

Te weinig calcium kan leiden tot zachte en breekbare botten. Teveel calcium vergroot de ontwikkelingskans op groeipijn, botziektes zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en OCD (stukjes kraakbeen of bot die in het gewricht komen) en tal van andere aandoeningen. Een klein teveel aan calcium kan bij volwassen honden door het lichaam uitgescheiden worden via de urine. Dit kan enkel bij calcium van natuurlijke bron, niet afkomstig van supplementen. Puppies kunnen dit echter niet.

Hoeveel calcium is dan goed?
Het percentage calcium moet tussen de 1% en 2% zitten en het fosforpercentage iets lager.

Wat is fosfor nu weer?
Fosfor ondersteunt evenzeer de ontwikkeling van het skelet. Daarenboven is het verantwoordelijk voor de energieproductie. Aangezien calcium en fosfor elkaars opname beïnvloeden en aan de basis liggen van de botontwikkeling, is de verhouding van deze twee bestanddelen van uiterst belang voor een gelukkig en vitaal hondenleven.

Gehydrolyseerd vlees

Vlees hydrolyseren moet ervoor zorgen dat een eventuele allergische reactie voorkomen wordt. Gehydrolyseerd vlees bevat eiwitten waarvan de moleculen door middel van hydrolyse afgebroken zijn tot kleinere bestanddelen. Hierdoor is het lichaam van de hond niet meer in staat om de eiwitten te herkennen als vreemde en potentieel allergene stoffen, dit ongeacht de eiwitbron. Zo kan een hond die bijvoorbeeld allergisch is aan vee, zeker gehydrolysserde rundereiwitten innemen.

Yucca

Yucca is een plant uit de leliefamilie en voorkomt een sterke ontlastingsgeur en is goed voor de gewrichten dankzij zijn ontstekingsremmende werking. Yucca is bijna smaakloos, dus kieskeurige eters zullen er hun neus niet voor optrekken.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn molexulen en verbindingen die het chemische proces oxidatie tegengaan. Oxidatie kan vitale moleculen in cellen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor belangrijke lichaamsprocessen.

Koper

Koper is een mineraal met vele functies. Het ondersteunt het transport van ijzer in je lichaam, helpt bij pigmentatie van huid en haar, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, is goed voor de wondgenezing en ondersteunt het energieniveau.

Zink

Zink helpt het lichaam bij het opbouwen van DNA en eiwitten te maken, wat bijdraagt aan de aanmaak van weefsel, versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan een normale hormoonhuishouding, speelt een rol bij de aanmaak van bot, is goed voor haar en nagels en belangrijk voor de huid, is belangrijk voor geheugen, smaak- en reukzin, speelt een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en vetten en draagt bij aan een normale vruchtbaarheid.

Mangaan

Mangaan is nodig voor de aanmaak van kraakbeen en bot, ondersteunt het energieniveau en draagt bij aan bescherming tegen zonlicht.

Ijzer

Ijzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Deze vervoeren zuurstof van de longen naar ieder onderdeel van het lichaam. Het ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan een normale energiestofwisseling.

Jodium

Jodium is belangrijk voor de groei en de stofwisseling en voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Het ondersteunt de energievoorziening en is essentieel voor de productie van schildklierhormonen, goed voor het geheugen, belangrijk voor de huid en van belang voor het energieniveau.

Selenium

Seleen ondersteunt het immuunsysteem, beschermt tegen de invloed van vervuiling en zonlicht, is goed voor de schildklier en is goed voor de kwaliteit van sperma.

Fructo-oligosachariden

Fructo-oligosachariden zijn een van de beste bronnen van prebiotica. FOS helpen de darmtransit te reguleren en leidt tot de productie van vetzuren die een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam.

Natrium

Natrium is nodig voor een goed evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam, voor het samentrekken van de spieren en voor de zenuwprikkelgeleiding. Daarnaast levert natrium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk, samen met het mineraal kalium.

L-Carnitine

L-Carnitine is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in de energieproductie van het lichaam. Het vermindert de ophoping van melkzuur en gaat dus spiervermoeidheid en spierpijn tegen en bevordert herstel na een inspanning. Het heeft ook een beschermende werking op o.m. hart en bloedvaten. Bij het ouder worden werken de energiecentrales van de spiercel, minder goed. Onderzoek bij dieren heeft aangetoond dat hoge dosis L-carnitine die achteruitgang kan vertragen en zowel de fysieke als mentale achteruitgang kan afremmen.

Chlorella

Chlorella versterkt de natuurlijke afweer van het lichaam. Deze zoetwateralgen hebben antioxiderende eigenschappen waarvoor ze op grote schaal worden gebruikt om het lichaam te ontgiften, zowel bij dieren als bij mensen. Chlorella ondersteunt het spijsverteringskanaal en de leverfunctie .

Chlorella-cellen zijn sterk en moeilijk te verteren zonder voorafgaande behandeling. Daarom gebruikt Fitmin de algen in gemalen en gedroogde vorm

Psyllium

Psyllium is een traditioneel ingrediënt van de Ayurvedische geneeskunde. Het is gemaakt van gemalen Indiase weegbree zaden. Het bevat de hoeveelheid vezels die nodig zijn om het spijsverteringskanaal goed te laten functioneren. Psyllium heeft  een positief effect op het reguleren van de bloedsuikerspiegel, houdt het lichaam in evenwicht en helpt overgewicht te voorkomen .

Brewers Yeast (Biergist)

Biergist is  een van de beste bronnen van B-vitamines . Deze vitamines beïnvloeden een groot aantal gebieden – de huid, vacht, slijmvliezen, lever, of het spijsverterings- en zenuwstelsel.

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Schrijf je in om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze laatste producten en aanbiedingen!

We sturen je geen spam! .
* Korting niet geldig op het Rex Specs assortiment.

×